Az esztergomi várról készült korabeli metszetek segítségével szinte nyomon követhetjük az 1543-as évtől kezdve a napjainkig tartó változásokat. Az első metszet még a szinte sértetlen szentélytornyokat és a teljesen ép Fehér torony kimagasló tömbjét mutatja.

A várépítő hadmérnökök tökéletesen tisztában voltak a déli várrész sebezhetőségével a Szt. Tamás hegy irányából.

Ezért egy három szint magasságú és közel szabályos nyolcszög alapterületű ágyútornyot (rondella) építettek, amelynek a bástyafokáról viszonozni tudták a török Tepedelen (fejlyukasztó) erőd ágyútüzét.

A rondella közepéből felmagasodó kétszintes kör alapterületű fehér torony pedig (mely a nevét a vakolt és fehérre meszelt faláról kapta) mint egy világító őrtorony szinte uralta a tájat. Amikor pedig 1594-ben Mátyás főherceg ostrom alá vette a várat, még a templomot sem kímélte, melyet a török ravasz számításból lőporraktárnak használt. A lövegek romboló hatása alatt a templom s egyik tornya összedőlt, majd az egykor oly fénytől ragyogó bazilika lassanként teljes romhalmazzá lett.

A vízivár részlete mutatja, hogy a Nagy Szulejmán szultán emlékére az 1570-es évek tájékán megépült a dzsámi és a dzsámihoz tartozó minaret. A törököknek már a XVI. században állandó hajóhídjuk volt a Dunán, amely Esztergomot a túlparti híderődítménnyel, a zsigerdelen-parkani (májlyukasztó) erőddel kötött össze.

A híd átszakítására a keresztény seregek részéről többször is történtek kísérletek, ezért 1663-ban Köprüli-záde Fázil Ahmed pasa cölöphidat veretett a Dunán, melyet 1664-ben Louis de Souches császári nagyvezér leromboltatott. A törökök által újból felépített híd 1683-ig állt fenn, amikor a párkányi csatából menekülő török seregek súlya és a keresztények ágyútüze miatt leszakadt.

A csata után a hidat újból helyreállították, mert az 1685. évi ostrom alkalmával készült képeken újból látható és vélhetően ebben az ostromban pusztult el véglegesen.

egom_1_small.jpg scan0002_small.jpg kp5_small.jpg egom_2_small.jpg scan0003_small.jpg
scan0004_small.jpg scan0005_small.jpg kp20_small.jpg photo2_small.jpg photo6_small.jpg
Page:[1] [2] [3]

Photo album created with Web Album Generator